dinsdag

kleding van bomboe

Bamboe: milieuvriendelijk te kweken gewas
Bamboe is een sterke, snelgroeiende grassoort, die op arme grond kan gedijen en waarvoor geen bestrijdingsmiddelen hoeven worden gebruikt. Daarbij heeft deze plant weinig water (dus geen irrigatie) nodig - veel minder dan katoen - en groeit op de meeste plaatsen zonder kunstmest. Alleen de zijtakken worden gebruikt voor de fabricage van textiel; de plant kan dus blijven staan en groeit weer aan. Er kan hierdoor elk jaar geoogst worden. Het voordeel hiervan is ook dat de grond wordt beschermd tegen erosie (verwering, slijtage van grond), daardoor wordt ontbossing tegengegaan. Daar komt nog bij dat bamboe vijf keer zoveel CO2 (koolzuurgas, kooldioxide)opneemt uit de lucht dan bomen die op gelijke hoogte groeien èn ook nog eens 35 % meer zuurstof afgeeft. Het heeft dus een positieve invloed op het broeikaseffect. Alles bij elkaar maakt dit bamboe een gewas dat enorm vriendelijk is voor het milieu.

Van bamboe naar textiel
De geoogste bamboe wordt vermalen tot er een brij ontstaat. Hiervan worden draden gesponnen, waarvan het textiel wordt geweven. Dit textiel wordt voorgekrompen en gekleurd voordat er kleding van gemaakt wordt in de ateliers. In bamboe komt van nature een stof voor die bacterie- en schimmeldodend is. Waar bij andere textielsoorten vaak chemische behandelingen worden toegepast om ongewenste invloeden van bacteriën en schimmels te voorkomen is dat met bamboe niet nodig; dit is uiteraard beter voor mens en milieu. Kleding die van bamboe is gemaakt is duurzaam. Kleding van bamboe kan voor 100% uit bamboe vezel bestaan of gecombineerd zijn met katoenen vezel.

Kleding gemaakt van bamboe: eigenschappen

Het weefsel dat wordt gemaakt van bamboe lijkt op zijde: het voelt ook zijdezacht aan, is heel comfortabel om te dragen

De vezels hebben zo'n structuur dat kleding gemaakt van bamboe enorm goed ventileer; het absorbeert transpiratievocht sneller dan katoen. Dit verdampt overigens waardoor de kleding niet plakt, bamboe kleding houdt het lichaam daarmee prima droog

Transpiratiegeur krijgt mede hierdoor geen kans, ook door de stoffen met antibacteriële werking die bamboe van nature bevat

In de zomer is kleding van bamboe koel en luchtig om te dragen, in de winter geeft het meer warmte dan katoen

Bamboe kleding kreukt niet, en het blijft mooi in vorm

Het is zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid, een allergie, en dus ook voor bijvoorbeeld baby's

Waar is kleding van bamboe te koop?
De bekendheid van bamboe kleding is nog niet wijd verbreid, en in 'gewone' winkels is het misschien moeilijk te krijgen. Er zijn echter steeds meer (eco)webwinkels die zich specialiseren in allerlei kleding en ander textiel die op een milieuvriendelijke manier is gemaakt. Zij verkopen ook kleding die van bamboe is gemaakt. En dat is beslist geen kleding die alleen door milieu-fanaten gedragen wordt maar mooie, modieuze, betaalbare kleding voor jong en oud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten